09-08-16

Styllood /hagellood

Stijllood bestaat uit fijne cilindrische (ronde) staafjes die in het midden een gleuf hebben. Dit lood is vooral geschikt om dobbers zeer nauwkeurig uit te loden, en wordt daarom vooral door wedstrijdvissers gebruikt. Het gewicht van het stijllood dat men bij een bepaalde dobber moet gebruiken, wordt aangeduid door een cijfercode bv. 4x20. De omrekening naar onze gewone grammen, kan gebeuren met tabellen (Zie loodtabellen).

Tabel styllood

Nr. Gewicht Nr. Gewicht Nr. Gewicht.                        image.jpeg
20 0,302 gr SSG 1,89 gr 2 0,50 gr
18 0,219 gr AAA 0,81 gr 3 0,70 gr
16 0,152 gr BB 0,40 gr 4 1,00 gr
15 0,126 gr 1 0,28 gr 5 1,25 gr
14 0,102 gr 2 0,24 gr 6 1,50 gr
13 0,082 gr 3 0,20 gr 7 1,75 gr
12 0,064 gr 4 0,17 gr 8 2,00 gr
11 0,048 gr 5 0,13 gr 9 2,25 gr
10 0,035 gr 6 0,105 gr 10 2,50 gr
9 0,025 gr 7 0,08 gr 11 2,75 gr
8 0,017 gr 8 0,063 gr 12 3,00 gr
7 0,010 gr 9 0,05 gr
10 0,034 gr
11 0,026 gr
12 0,020 gr
13 0,012 gr

 

Dit zijn ronde loodjes met een gleufje erin. Bij de keuze van dit lood, is het vooral belangrijk dat we lood kiezen dat juist tot het midden is ingesneden. Dit zorgt ervoor dat we het lood netjes op een rij of in groep kunnen plaatsen. Best kiest men ook voor een zachte loodsoort zodat het lood, om beschadigen van de lijn te voorkomen tussen duim en wijsvinger dichtgeknepen kan worden.
In de handel bestaan er tegenwoordig ook handige tangetjes, die zowel dienen om het lood op de lijn te bevestigen als om het er 'veilig' vanaf te kunnen halen. Van dit lood bestaan er twee varianten; het gecoat (dat niet zo vlug oxideerd) en ongecoat lood.
Plaats deze loodjes ook altijd op de lijn met de opening naar dezelfde zijde.

Hagellood bolletjeslood                              image.jpeg

Nr.

Gewicht

SSG

1.6 gr

SA

1.2 gr

AAA

0.8 gr

AB

0.6 gr

BB

0.4 gr                        image.jpg

1

0.3 gr                                        

4

0.2 gr

6

0.1 gr

8

0.068 gr

9

0.054 gr

10

0.03 grimage.jpeg

11

0.02

12

0.012

13

0.005 gr

22:16 Gepost in lood, tips | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.